Programování I - cvičení


Cvičení se koná v úterý, 14:00 v SW2 na Malé Straně.

Podmínky k získání zápočtu

Pro získání zápočtu budete chtít splnit následující podmínky (spojeno logickým A):

Docházka je nepovinná, nicméně bude k ní přihlíženo v případě špatného splnění výše uvedených kritérií (málo bodů, mizerný zápočťák, atp.)

Zápočtová písemka

Zápočtová písemka bude psaná rukou, bude na ní standardní vyučovací hodina (hodina a půl). Napsat ji lze v libovolné codexovém jazyce. Psát se bude předposlední cvičení, tedy 18.12.2012.

Opravné termíny budou domluvou (alespoň jeden). Příklady v opravných termínech budou těžší, než na regulérním termínu. Pokud někdo má závažný důvud, proč nemůže psát písemku v regulérním termínu, po domluvě mu samozřejmě vymyslím ekvivalentě lehkou písemku.

Zápočtový program

Téma zápočtového programu si musíte vymyslet sami. Než začnete cokoliv dělat, prosím, konzultujte se mnou minimálně téma - ať se vyhneme případům, kdy napíšete zápočťák a já vám ho neuznám protože je ošklivý/jednoduchý/cokoliv si vymyslím.

Zápočťák můžete psát v skoro libovolném jazyce (pokud je to něco nestandardního, nejdříve se me zepteje). Na přednáškách se učí Pascal, takže samozřejmě jej můžete použít. Mnohem radši bych ale viděl nějaký "pořádný" jazyk, jako například C, C++, Python, Java, C#. Naopak bych nerad viděl assembler (protože na cvičení se budeme učit jak psát programy, ne jak dělat řídící konstrukce atp...) a neprocedurální jazyky jako Prolog, Haskell, Scheme a další(opět, nehodí se pro téma předmětu - navíc si jich užijete v druháku :-)).

Spolu s programem je potřeba odevzdat programátorskou dokumentaci (zejména těch "zajímavých částí", tj. nemusíte dokumentovat jak jste vytvořili tlačítka atp.), případně uživatelskou dokumentaci (pokud použití není zřejmé na první pohled). Dokumentace by měla být stručná a výstižná.

Nějakou inspiraci můžete získat například v tématech zápočťáků na stránkách Martina Mareše. Více však ocením něco praktického, například z mého seznamu projektů, které by se hodily v životě, ale není na ně čas. Najdete je na stránce wiki.krakonos.org pod nadpisem Projekty k rozebrání. Stejně jako praktické věci ocením vlastní invenci.