Cvičení z Kombinatoriky a grafů I, LS 2007/2008

Cvičení se konají každé úterý v 9:00 v T11 v Tróji. Podmínkou k udělení zápočtu je získání aspoň 20 bodů za vyřešené domácí příklady. Svá řešení můžete odevzdávat na papíře, případně posílat v elektronické podobě na mou adresu (kyncl zavináč kam.mff.cuni.cz), a to ve formátu pdf nebo ps, případně txt (nebudete-li potřebovat psát moc vzorečků), anebo třeba jako naskenovaný obrázek. Na odevzdání budete mít čas do té doby, než si řešení předvedeme na cvičení (minimálně 1 týden od zadání). Všechna tvrzení ve svých řešeních zdůvodněte (i když v zadání není slovo "dokažte"), můžete samozřejmě používat tvrzení a věty dokázané na přednášce nebo na cvičení. Na případných konzultacích se můžeme domluvit osobně nebo e-mailem. Jinak mě občas s trochou štěstí můžete zastihnout v místnosti 125 na Malé Straně.

informace o přednášce

Příklady

Pokud nebudete rozumět zadání, nebo v něm najdete chybu, nebo se vám bude zdát z nějakého jiného důvodu podezřelé, neváhejte mi napsat.

Zadáno Číslo Body Příklad Poznámka
19.2. 1 2 Pro která n lze úplný graf Kn rozložit na hranově disjunktní
a) hamiltonovské kružnice, [1 bod]
b) hamiltonovské cesty? [1 bod]
vyřešeno
2 2 Dokažte, že Kn lze rozložit na hranově disjunktní cesty různé délky. vyřešeno
3 4 Dokažte, že Kn lze rozložit na hranově disjunktní cesty délky 2 právě tehdy, když n mod 4 = 0 nebo 1. vyřešeno
4 3 Dokažte, že pro žádné přirozené n nejde šachovnice 4×n proskákat koněm jedním uzavřeným tahem (při kterém navštívíme každé políčko právě jednou). vyřešeno
5 3 Sestrojte nekonečně mnoho grafů, které jsou izomorfní svému doplňku. vyřešeno
26.2. 6 3 Dokažte, že každý úplný orientovaný graf obsahuje hamiltonovskou orientovanou cestu. vyřešeno
7 7 Jaké je nejmenší k = k(n) takové, že každý orientovaný graf, jehož všechny vrcholy mají výstupní stupeň aspoň 2, má orientovanou kružnici délky nejvýše k?  
4.3. 8 3 Dokažte, že každý (neorientovaný) graf s n vrcholy a minimálním stupněm 3 obsahuje kružnici délky O(log n).  
9 3 Dokažte, že kružnice ohraničující vnitřní stěny v rovinném nakreslení 2-souvislého grafu G tvoří bázi prostoru cyklů (tj. prostoru eulerovských podgrafů) grafu G.  
10 2 Nechť A = {ai,j; i, j = 1, 2, ..., n} je reálná čtvercová matice bez nulových prvků taková, že pro každé i = 1, 2, ..., n platí |ai,i| ji |ai,j|, a navíc aspoň pro jedno i platí ostrá nerovnost. Dokažte, že A je regulární. vyřešeno
11 1 Spočítejte hodnost (v závislosti na n) reálné čtvercové matice A = {ai,j = i + j; i, j = 1, 2, ..., n}. vyřešeno
12 2 Spočítejte determinant (v závislosti na n) reálné čtvercové matice A = {ai,j, i, j = 1, 2, ..., n}, kde ai,i = 2 (pro každé i) a ai,j = (-1)|i-j| (pro i j). vyřešeno
13 3 Najděte minimální možnou hodnost (v závislosti na n) reálné čtvercové matice A = {ai,j, i, j = 1, 2, ..., n} takové, že ai,j = tmin(i,j), kde t1, t2, ..., tn jsou různá kladná reálná čísla. vyřešeno
11.3. 14 3 Najděte nejmenší k = k(n) takové, že pro každý nebipartitní graf G na n vrcholech s maticí sousednosti A platí: G je souvislý právě tehdy, když matice Ak neobsahuje nulové prvky. vyřešeno
15 1 Dokažte, že bipartitní graf G na n vrcholech s maticí sousednosti A je souvislý právě tehdy, když matice An-1 + An neobsahuje nulové prvky.  
16 2 Dokažte, že každá reálná čtvercová matice, která má na diagonále všechny prvky větší než 1 a všechny ostatní prvky rovné 1, má kladný determinant. vyřešeno
17 2 Spočítejte počet koster grafu Km,n.  
18 2 Spočítejte počet koster grafu trojrozměrné krychle.  
18.3. 19 5 Nechť L(u) a A(u) jsou matice, které vzniknou z Laplaceovy matice a matice sousednosti grafu G odebráním u-tého řádku a sloupce. Co spočítá determinant z matice L(u) + 2A(u)? (Je to matice, která vznikne z matice L(u) nahrazením mínus jedniček plus jedničkami.) Ve kterých případech dostaneme počet koster grafu G?  
20 2 Dokažte, že v souvislém grafu G platí: množina všech mostů je průnik všech koster. vyřešeno
21 2 Pro které d-regulární grafy má jejich matice sousednosti vlastní číslo -d? vyřešeno
25.3. 22 3 Dokažte, že žádnou konečnou projektivní rovinu nelze reprezentovat pomocí bodů a přímek v (euklidovské) rovině.  
1.4. 23 4 Charakterizujte prvky ortogonálního doplňku prostoru cyklů v grafu G (dokažte, že je to množina všech (elementárních) řezů), spočítejte jeho dimenzi a najděte nějakou jeho bázi.  
24 2 Pomocí vytvořujících funkcí sestrojte dvojici "falešných" šestistěnných kostek takových, že každá z kostek má na svých stěnách celkem 6 přirozených čísel (čísla se mohou opakovat a kostky mohou být různé), a pro každé přirozené k platí: pravděpodobnost, že při hodu oběma kostkami bude součet padlých čísel k, je stejná jako pro dvojici "pravých" kostek (které mají čísla 1, 2, 3, 4, 5, 6). Poznámka: "falešná" kostka je ta, která není "pravá". vyřešeno
25 2 Spočítejte počet perfektních párování v "žebříkovém" grafu Zn, jehož vrcholy tvoří mřížku o rozměrech 2 × n a hrany jsou právě hrany této mřižky. (Např. Z1 = K2, Z2 = C4.)  
26 6 Spočítejte počet koster grafu Zn. (3 body za rekurenci, další 3 body za explicitní vzoreček)  
27 2 Najděte vytvořující funkci f pro posloupnost částečných součtů třetích mocnin přirozených čísel, tedy (1, 1 + 8, 1 + 8 + 27, 1 + 8 + 27 + 64, ...). Pomocí funkce f najděte explicitní vzoreček pro n-tý prvek této posloupnosti. vyřešeno
8.4. 28 1 Najděte souvislý graf G s aspoň třemi vrcholy takový, že jeho druhá mocnina G2 neobsahuje hamiltonovskou kružnici. (Gk je graf na stejné množině vrcholů jako G, přičemž hranou jsou spojeny právě ty dvojice vrcholů, které mají v G vzdálenost nejvýše k.) vyřešeno
29 4 Dokažte, že pro každý souvislý graf G s aspoň třemi vrcholy platí: pro každé dva různé vrcholy u, v grafu G existuje v grafu G3 hamiltonovská cesta z u do v. Hint: zkuste použít indukci podle velikosti kostry G.  
30 2 Najděte 2008-regulární souvislý graf, který není hamiltonovský. vyřešeno
31 3 Pro každé přirozené k najděte graf, který má přesně k hamiltonovských kružnic.  
32 2 Pro každé přirozené k najděte graf, který má přesně k perfektních párování.  
22.4. 33 3 Nechť S je aspoň 3-prvková podmnožina vrcholů grafu G na n vrcholech taková, že součet stupňů libovolné dvojice vrcholů z S je aspoň n. Dokažte, že v grafu G existuje kružnice, která prochází všemi vrcholy množiny S.  
34 5 Dokažte, že pro každé přirozené c existuje N tak, že pro každé obarvení množiny [N] = {1, 2, ..., N} c barvami existuje trojice různých čísel x, y, z stejné barvy, řešící rovnici x + y = 2z (jinými slovy - jednobarevná aritmetická posloupnost délky 3). Zkuste řešit indukcí podle c.  
35 5 Dokažte, že pro každé přirozené n existuje N takové, že obarvíme-li hrany úplného grafu G na n vrcholech libovolným množstvím barev, pak v grafu G existují vrcholy v1, v2, ..., vn tak, že je splněná aspoň jedna z následujících podmínek:
1) indukovaný graf G[v1, v2, ..., vn] je duhový (tzn. všechny jeho hrany mají různou barvu)
2) barva hrany vivj, pro i < j, závisí jen na i.
 
36 24 Rozhodněte, zda v každém obarvení roviny dvěma barvami existuje jednobarevná trojice bodů tvořící vrcholy
a) jednotkového rovnostranného trojúhelníka [2 body]
b) "degenerovaného" trojúhelníka s délkami stran 1, 2, 3. [2 body]
c) "degenerovaného" trojúhelníka s délkami stran 1, 1, 2. [20 bodů]
 
37 7 Rozhodněte, pro která přirozená čísla k platí: existuje n0 > 0 takové, že pro všechna přirozená n > n0 každý souvislý graf na n vrcholech má indukovaný podgraf s přesně k hranami.  
29.4. 38 2 Najděte obarvení roviny 7 barvami tak, aby žádné dva body ve vzdálenosti 1 neměly stejnou barvu. vyřešeno
6.5. 39 2 Uvažujme graf Qn (graf n-dimenzionální krychle), jehož vrcholy tvoří množinu {0, 1}n a hrany spojují vrcholy lišící se právě v jedné souřadnici. Na grafu Qn uvažujme síť se zdrojem s = (0, 0, ..., 0) a stokem t = (1, 1, ..., 1), kde všechny hrany mají jednotkovou kapacitu. Sestrojte
a) celočíselný maximální tok [1 bod]
b) maximální tok, který je na všech hranách kladný. [1 bod]
 
40 2 Určete stupeň hranové souvislosti grafu Qn.  
41 2 Pro n 3 určete stupeň vrcholové souvislosti grafu Kn \ Cn. vyřešeno
42 3 Dokažte, že graf na n vrcholech s minimálním stupněm d (n - 1) / 2 je hranově d-souvislý.  
43 3 Nechť d 2. Dokažte, že d-regulární souvislý bipartitní graf je hranově 2-souvislý.  
13.5. 44 2 Které 2k-regulární grafy mají k-faktor? (k-faktor grafu G je k-regulární podgraf G obsahující všechny vrcholy G)  
45 3 Dokažte, že každý 2k-regulární graf má 2-faktor.  
46 5 V menze je 100 stolů uspořádaných do čtvercové mřížky 10 × 10. U každého stolu sedí jeden student a jí svůj oběd. Některé porce však byly nakaženy neznámou infekční chorobou, která se velmi rychle šíří, a to podle následujícího pravidla: má-li dosud nenakažený student aspoň dva nakažené sousedy (sousední jsou jen ti, jejichž stoly sousedí hranou, ne rohem), nakazí se také. Za chvíli se nakazili všichni studenti v menze. Dokažte, že na začátku muselo být nakaženo aspoň 10 porcí.